Hvilket avtrykk vil du etterlate?

En av mine klienter er også et av mine store forbilder på noen områder. For ikke å avsløre hvem hun er, skal jeg ikke si for mye om henne. Men det som er så spesielt med denne kvinnen (i tillegg til at hun er en skilsmissefrue), er at hun har utrettet ekstraordinære ting.

Hun har hatt et godt liv på mange måter og en flott karriere, men hele livet har hun blitt utfordret på familiefronten og senere i livet fått noen plager relatert til sine utfordringer. Hun har kjempet en kamp som de færreste ville klare å bære med like stort mot, grasiøsitet og livsglede. Hun har kjempet mot en situasjon hvor de fleste ville gitt opp, og vunnet. Og nå bruker hun store deler av livet sitt på å utforske seg selv, verden og livet. Rett og slett på å lære seg å ta imot og nyte livet.

Selv bøyer jeg meg bare i støvet og har faktisk et bilde av denne kvinnen og hennes smilende venninne på mitt visionboard.

Kvinnen jeg snakker om er en fantastisk mor, forteller hennes datter, hun reiser verden rundt og har t.o.m møtt Dalai Lama.

Noe av grunnen til at det har gått så bra med denne kvinnen, i tillegg til hennes iboende ressurser, er at hun har forstått verdien av å lære av andre. I hele hennes prosess har hun vært klient og lært enormt av meg om coaching, terapi og hjelp til selvhjelp, i tillegg har hun studert, rådført seg og fått hjelp av alt fra leger og advokater til sjamaner og åndelige mestre verden rundt, hun har prøvet og feilet og gått til akupunktur, samt ryddet beundringsverdig i eget kosthold. Hun har rett og slett tatt ansvar for egen prosess og innsett at en stor skute ikke snur seg selv, det er lurt å be om hjelp, fra forskjellige kompletterende kilder.

Denne kvinnen har i det store og det hele blitt ferdig meg alt hun har jobbet med hos meg, men fortsetter likevel å komme for å vedlikeholde prosessen.

På sin forrige time hos meg hadde hun en veldig spennende ”bestilling” til vårt videre arbeid. Hun fortalte at hun nå følte at hun hadde sluttført arbeidet med alt som har utfordret henne og nå vil hun jobbe med hvilket avtrykk hun vil etterlate.

For en fantastisk bestilling!!! Nok en gang måtte jeg bare lene meg tilbake i beundring. Sporenstreks spurte jeg om jeg fikk lov til å blogge om den bestillingen og det fikk jeg lov til. Tenk så fantastisk!

Hvilket avtrykk vil du etterlate?

Har du tenkt på det noen gang? Hvilket avtrykk som skal bli igjen etter deg? Og hvis du har tenkt den tanken, hva var i så fall svaret? Var du fornøyd med det? Eller skulle du ønske ditt avtrykk ville være et annet?

Nå sier jeg ikke at ditt avtrykk trenger å være stort, flott og beundringsverdig vakkert, slik som det Ari Behn etterlot seg. Kanskje er du mer en ”Ferdinand” som liker å sitte alene under korkeken og lukte på blomstene. Begge deler er like flott, så lenge det er i tråd med den du er.

Men så er det også andre, som vil bli husket som bajaser, plagsomme, masete, byrder, selvmedlidende, manipulerende, slemme, t.o.m onde. Og det er kanskje stygt å si, men hvis jeg skal være ærlig, vet jeg om flere som passer i alle de sist nevnte kategorier. Og jeg vet om flere mennesker som har sagt at de har følt lettelse rundt andres død, nettopp fordi de ble kvitt en plageånd gjennom vedkommendes bortgang. Jeg vet også om mennesker som gleder seg til at enkelte mennesker skal forlate denne verden. Nettopp på grunn av måten vedkommende lever på og hvordan vedkommende plager andre eller er til byrde på andre måter.

Men det er en digresjon.

Det dette skal handle om, er jo hvem du er og hvilket avtrykk du vil etterlate.

Hvis du nå skulle tenke på det. Hvis du skulle analysere deg selv. Hva ville svaret bli?

Du kan jo begynne med å spørre deg selv dette:

  1. Hvem er jeg?
  2. Hvem har jeg vært til nå?
  3. Er den jeg er den samme som jeg vil være?
  4. Hvem vil jeg være fra nå av?
  5. Hva vil jeg at andre skal si om meg?
  6. Hva vil jeg at andre skal huske når jeg ikke lenger er her?
  7. Hvis jeg skulle gjøre en endring til det bedre allerede i dag, hva ville jeg nå gjøre?
  8. Hvis jeg skulle sette i gang en prosess som ville ha en positiv effekt om en måned, hva ville jeg nå gjøre?
  9. Hvis jeg begynner å gjøre små men viktige endringer allerede i dag, hva vil være annerledes neste år?
  10. Hvis mine oldebarn starter med slektsforskning, hva vil de finne om meg? Vil de finne gode ting og vil de være stolte av å være i slekt med meg? Er jeg en de vil fortelle om til andre?

En del av disse spørsmålene ble vekket i meg denne uken. Jeg hadde besøk av min stemor, hun er en kunstnersjel og hun fortalte meg at hun er i ferd med å skrive en bok om noen spennende personer hun har funnet gjennom slektsforskning. Den ene, usedvanlig god og beundringsverdig og den andre det motsatte. Begge personene har avgitt store, varige inntrykk på verden i sin tid og vil nok gjennom boken som skal skrives, gjøre det samme i stor skala. Og det var mens jeg og stemoren min hadde denne samtalen, at jeg ble mint på intensjonen om å skrive denne bloggen om nettopp avtrykk. Min stemors arbeid med slektsforskning forteller mye om det å sette et avtrykk, en arv, som varer mye lenger enn vår egen gravsten.

For det er gjennom de historiene vi skaper hver eneste dag, at vi skaper oss selv, vår hverdag og vårt avtrykk.

Selv har jeg jobbet mye med å være det beste mennesket jeg kan være i mange år. Men om det egentlig gir meg det avtrykket jeg ønsker er jeg derimot veldig usikker på. Jeg vil nok dessverre altfor mye på en gang, til egentlig å strekke til skikkelig og det er nok en tabbe.

Derfor jobber jeg nå helt konkret med downsizing og delegering. Også jobber jeg med å plassere mine prosjekter i et mer fungerende tidsperspektiv. Det er så mye jeg vil. Jeg vil gjøre en forskjell i andre menneskers liv. Jeg vil hjelpe mennesker gjennom min praksis som terapeut og coach, gjennom kurs jeg holder og jeg vil hjelpe andre å hjelpe andre gjennom å utdanne terapeuter og coacher. Jeg vil bli yogalærer og Tai-Chi mester og bevege verden til en mer hensiktsmessig livsstil for egen helse, for gode relasjoner og for en god verden på en klode med godt miljø. Jeg vil jobbe politisk for å skape en velfungerende verden. Jeg drømmer også om å skrive bøker, male og drive med keramikk. Også vil jeg reise masse, masse, masse. Men det viser seg at alle mine gode intensjoner ikke er helt forenlig med å være firebarnsmor, rett og slett fordi det å jobbe med å hjelpe andre i min bransje ikke betaler nok til å forsørge en familie på den størrelsen jeg har valgt.

Så for akkurat nå, må jeg legge mye av det jeg ønsker å utrette lenger fram i tid. Dette kunne selvfølgelig demotivert meg veldig, og jeg må innrømme at det av og til gjør det. Men for å trøste meg selv har jeg nå laget meg en 20-års plan. Som coach er jeg jo vant til å jobbe med årsplaner og bruke 10-års planen min som rettesnor. Men da jeg la 10-årsplanen min for den kommende decade (av mangel på et godt norsk ord), så jeg at det ikke er plass til alt jeg vil innen de neste 10 årene. Derfor måtte jeg altså ty til en 20-års plan for å kjenne tilfredshet denne gangen.

Jeg vil jo ikke avsløre alt som står på planen min, spesielt ikke mine private mål, men her er noe av det jeg vil bli husket for de neste 20 årene:

Prioritet nr 1: Å være den beste mor barna våre kan ha og være den beste livsledsager Asbjørn kunne ønske seg.

Prioritet nr 2: Være til stede for de menneskene jeg er glad i og være en ressurs for de.

Så kommer altså et lite utdrag fra min 20-års plan:

2020-2024 Bli den beste butikksjefen i Dressmann

2020-2024 Gjøre mitt aller beste som kommunestyrepolitiker ift å gjøre Lillestrøm kommune til den beste kommunen vi kan få til

2020-2024 Ta ferdig min bachelor i HR og ledelse

2020-2024 Tjene nok til å kunne kjøpe hytte på Hafjell og en skikkelig kul el-bil

2024-2030 Jobbe i ledelsen i Varner gruppen

2024-2028 Ta master i HR og ledelse

2024-2028 Få en mer fremtredende rolle politisk som varer i ca 10 år eller legge politikk på hylla, de neste to år vil vise hvilken vei vektskålen tipper

2030-2031 Ta yinyoga utdannelse og gongmester

2030 Reise 1 måned i India

2030-2032 Bli Tai-Chi mester

2031 Reise 1 måned i Japan

2032 og resten av livet fordype meg i på fritiden i maling, tegning, keramikk og skrive bøker

2032 Reise 14 dager i Egypt

2033 Reise til Påskeøya

2034 Reise 1 måned i Peru

2040 Jobbe på fulltid med yoga, Tai-Chi, coaching, terapi og undervisning, både i Norge og i utlandet.

Det er i korte trekk mine planer for de neste 20 årene. Hva er dine?

Del gjerne dine tanker om fremtiden og planarbeid i kommentarfeltet hvis du vil.

Trenger du hjelp til å komme i gang? Da kan du bruke nettkurset Din Plan som ligger her: https://solstadakademiet.no/nettkurs-2/din%20plan/index.html

Vil du virkelig bli god på planlegging og skape det livet du drømmer om? Da bør du komme på mitt kurs i Life Coaching 17-19 jan, du kan lese om kurset her: https://solstadakademiet.no/kurs/life-coaching-3-dager-helgekurs.html

Hilsen Cecilie Hunvik

NLP Coahcing Trainer og HelhetsTerapeut

www.solstadakademiet.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *