Stress og SS

Husk å slutte før du starter.

Kjære lesere! 

Mandagen er over og Tirsdagen er i gang. Tenker tilbake på helgen som være og sitter igjen med et stort smil. Et smil som forteller meg at batteriene er ladet opp for nye utfordringer.

Kroppen vi har er unik og vil alltid våres beste. Så lenge vi lytter, spiller på lag og ikke presser den for hardt gjør den et fantastisk jobb for å holde oss friske og raske.

I og med at forrige uken var veldig travel og fylt med mye stress, så lyttet jeg nå i helgen ekstra nøye på hva den ville fortelle meg… Så denne helgen har rett og slett vært 2 dager med masse hvile, god mat og ytterst lite planlagt. Jeg fikk til og med ork til en rolig beinøkt på Søndag sammen med en god venninne. Den følelsen jeg hadde når jeg kom hjem etter trening var utrolig deilig. Kroppen min bruker veldig mye energi i ukedagene på å tenke, legge på strategier og følge med på alt jeg må igjennom og lese på jobb og i skole. Så det å få jobbe med kroppen på SATS 1 time for å koble bort hjernen er veldig viktig for meg.

I dagens samhelle forventes det veldig mye av oss å vi kan av og til glemme å lytte på hvordan vi egentlig har det. Jeg sliter og av og til med å finne den perfekte balansen i hverdagen. Skole, ny jobb med masse nye utfordringer, kjøp av leilighet, salg av leilighet, blogg, matlaging, venner, trening, planlegging, julegaver, rydding og vasking, familie m.m.

I jobben min som helsekostveileder på Sunkost møter jeg stadig mennesker som åpner seg for meg og forteller hvordan de har det. Så ofte blir jeg litt av en hobbypsykolog. For meg som person er det å få lov å hjelpe andre veldig givende. I en kombinasjon av å få lov å anbefale tilskudd kan jeg og bruke noen av mine egenskaper som NLP-coach. Jeg merker at dette rett og slett på mange måter er drømmejobben min.

Mange av menneskene som kommer innom meg i butikken på Sunkost har mye til felles. Fordi jeg står i butikk og er ansiktet utad, må jeg være veldig forsiktig med hva jeg sier og hva jeg spør. Men det skal sies at dere antageligvis ikke aner hvor mye mennesker har lyst til å fortelle. Det jeg merker er at de fleste som har problem med kroppen sin i utgangspunktet sliter med stress.

Så allerede nå skjønner jeg virkelig hvor mye stress påvirker oss som mennesker. Ja, det er mange som kommer innom og tidligere fått sterke medikamenter (som de trengt ved dette tidspunkt) av lege, som ødelagt og fjernet viktige mage- og tarmbakteriene som vi trenger for å være friske. Da trenger som oftest probiotika for å få i seg ekstra av de viktige melkesyrebakterier. 

Jeg hadde en kunde i forrige uke som fikk meg å tenke litt. Henne var raus med å fortelle at hun nå har “jobbet med seg selv” i 17 år. Denne kvinnen var ikke gammel, men allerede var hun uføretrygd. Jeg merket allerede på henne når hun kom inn at stressnivået var høyt. 

Henne fortalte meg mye av alt det hun i løpet av disse 17 år hadde prøvd. I tillegg fortalte hun hva hennes planer var for denne uken og hva mere henne skulle prøve i fremtiden for å mestre stress å sove bedre.

Etter en stund stoppet jeg henne mitt i en setning og spurte; 

-Men hva skal du slutte med?

Damen stoppet opp, såg litt rart på meg og jeg såg at hun tenkte veldig før hun spurte; 

-Hva mente du nå?

Ja hva mente jeg. Jo, noe av det første jeg lærte meg før jeg begynte å utdanne meg til coach var SS. Så hva er SS? Med SS mener jeg vi må Slutte med noe før vi kan Starte med noe.

Jeg tok meg tid til å spørre damen om hva hun under alle år har sluttet med…

Å svaret var dessverre at hun begynt med MASSE “bra” men ikke sluttet med noe.

Det å aldri slutte med noe er og en stress. Se deg rundt i eget liv og spør deg selv noen spørsmål.

Hvorfor må jeg gjøre alt dette?

Hvem gjør jeg det for?

Hva trenger jeg ikke å gjøre?

Hva vil skje hvis jeg ikke gjør det jeg trur jeg må?

Hva vil jeg selv gjøre?

Må jeg virkelig bruke ordet må?

Hva gjøre med lykkelig?

Når føler jeg ro, å vil jeg ha mere ro i livet mitt?

Hva skjer hvis jeg får mere ro i livet mitt?

I dette tilfelle med akkurat denne damen var svaret å slutte med alt… 

Slutte med alle må, slutte å planlegge masse, slutte å prøve alt nytt, slutte skrive lister og slutte stresse seg “bedre”. Fordi henne måtte ikke gjøre noe som helst.

I savnet etter å mestre egen stress lagde henne enda mere stress. 

Henne elsker egentlig å ta en lunsj midt på dagen med noen henne var glad i og elsker å gå ut i skogen. Men i jakten på å bli “bra/bedre” gjorde henne alt annet enn det som gjorde virkelig henne lykkelig, å da og minsket stressnivået. 

Når damen så skulle gå ut av butikken var det som om henne byttet taktikk allerede. Henne snakker mere rolig, kroppsspråket av avslappet og betenkt tok hun små langsomme skritt ut ur butikken.

Jeg ønsker såå at henne en dag kommer tilbake til meg. Å som det nysgjerrige mennesket jeg er, vil jeg spørre;

-Har du klart å slutte med noe?

Klem Malin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *