Kommunikasjon

Mange par kan kjenne seg igjen i et skrantende sexliv, og et skrantende kjærlighetsliv. Det man hører er at alt bunner ned til kommunikasjon, og det stemmer. Om man ikke snakker sammen, vil det heller ikke dukke opp en løsning. Uansett om det er sex, trygghet, nærhet eller samspill man sliter med: alle disse tingene øker faren for brudd om man ikke gjør noe med det.

Når man møtes og er nyforelsket kan man prate i timevis. Man lærer hverandre å kjenne, og man ønsker å prate med partneren om det som skjer i livet. Men så kommer hverdagslivet der nyforelskelsen er borte, man kjenner hverandre godt, og kanskje noen barn har kommet inn i forholdet. Man er sliten og lei, og det er ikke lenger noe nytt å prate med partneren om. Sexlivet har også gradvis blitt borte. Hvorfor skjer egentlig dette? Fordi vi som mennesker stadig er i forandring. Vi legger på oss, mister vekt, endrer sexlyst, begynner/slutter på prevensjon, kommer i overgangsalder, får ny partner, får barn osv. Det er i endring, og både kropp og sexlyst kan endre seg. Men de færreste tør å snakke med partneren om disse endringene.

Mange kvinner tyr til pliktsex når sexlysten minker. De ønsker jo å være sammen med mannen sin, men det har skjedd noe med sexlysten. De er redd for å miste partneren om de ikke «gir ham sex», som noen sa til meg. Noen tenker at om de bare holder ut, så vil lysten komme tilbake igjen. Men mange, både kvinner og menn, merker at de ønsker andre ting enn før. Tenner på andre ting. Men rutinene med partneren fungerer jo helt greit, så hvorfor risikere at noen følelser blir såret om man kommer med ønske om endringer i sexlivet? Det er her flesteparten trår feil. For frykten for å miste kan faktisk gjøre risikoen større ved å ikke snakke sammen.

Erogene soner kan endre seg, tenningsmønster kan endre seg, hvilken stilling man liker kan endre seg. Ønsker under oralsex kan endre seg. Om man ikke sier fra til partner, kan jo heller ikke partner vite hva hen gjør «feil». Så om du vil redde forholdet er det beste rådet jeg kan gi: prat sammen. Åpne opp for hverandre. Om man sier ting på en ordentlig måte vil ikke den andre bli såret, men heller glad og positivt overrasket over at hen får vite hvorfor ting har endret seg. Og vært nøye med å klemme hverandre og kysse i løpet av dagen. Det fører dere nærmere hverandre, og kan blusse opp noen følelser man kanskje ikke har kjent på en stund.

Så kommunikasjon er absolutt nøkkelen til et stabilt og godt parforhold, uansett hvor lenge man har vært sammen. <3

Å snakke sammen bringer par nærmere hverandre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *